Site Overlay

Zsámbék-Tök Közös Farsang

Zsámbék-Tök Közös Farsang | 2023. február 12, 19.

A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület sokrétű feladatköre közül kiemelten fontosnak tekinti a kulturális értékközvetítést. A helyi szervezetekkel (Önkormányzat, Művelődési Ház, Premontrei Rend, Keresztelő Szent János Iskolaközpont, civil szervezetek, művészek, alkotóközösségek) karöltve azon munkálkodik, hogy évről évre minél több értékhordozó közösségi esemény megvalósulhasson. Különösen értékesek azok a kezdeményezések, melyek helyi igényből nőttek ki, helyben élő lakosok, alkotóműhelyek, hagyományőrző társaságok szerepvállalásával valósulnak meg. Az ilyesfajta, több ember tudására és tapasztalatára alapozó csapatmunkának közösségformáló ereje van. 

A minden korosztályt megmozgató Fékomadta Fesztivál 2019 óra gazdagítja és színesíti Zsámbék értékeit. Hiánypótló esemény, ugyanis a téli időszakban nehezen vagy alig találni olyan szabadtéri hagyományőrző programot a Zsámbéki-medencében, melyen a család minden tagja talál kedvére való szórakozást. 

2023. év februárjában ötödik alkalommal került volna megrendezésre a Fékomadta fesztivál. Anyagi lehetőségeink beszűkülése, kiadásaink megnövekedése, a mindezzel párhuzamosan emelkedő árak, illetve a kisebb összegű pályázati támogatás csak egy alacsony költségvetésű rendezvény megvalósítását tette lehetővé. Idei farsangi mulatságunk szerényebb, de nem kevésbé látványos formában valósult meg, méghozzá rendhagyó módon: Zsámbék és a szomszédos Tök település összefogásával, közös szervezésben került megrendezésre, Fejér Máté szobrászművész és Mészáros Gábor díszlet- és bábtervező, a Fékomadta fesztivál két oszlopos tagjának szakmai közreműködésével. 


A mulatság idén kétnaposra duzzadt: a február 12-én zsámbéki Mi Farsangunk eseményt egy február 19-i Zsámbék-Tök közös farsang követte. Rengeteg program színesítette a két alkalmat, ám mindkét esemény fő attrakciója az óriásbábos felvonulás volt. Az óriásbábok megálmodója, tervezője és nemegyszer mozgatója is Mészáros Gábor. A legnagyobb érdeklődés minden évben a töki művész gigantikus bábjait kíséri, akiket a középkori viseletbe bújt hagyományőrzők fáklyával, a zenészek középkori zenével kísérnek. A Fékomadta hagyományaihoz hűen idén is volt álarckészítés, térzene, középkori viseletbe bújt animátorok, táncház a Fejér Máté és Fejér Simon Pál vezette Kontáros zenekarral, kiszeégetés. A két alkalmas közös farsangi esemény során olyan komplex csomagot kínáltunk, melynek köszönhetően a rendezvényre látogatók átélhették a Fékomadta Fesztivál élményét, annak jól megszokott és megszeretett formájában.

A program megvalósítását támogatta:

Scroll Up