Site Overlay

-színház-hegyen-völgyön-
összművészeti programok, színházi produkciók, irodalmi estek műemléki és természeti környezetben

Kultúráért díj 2023

Russói Tamás – Zsámbék Kultúrájáért díj

Russói Tamást egy évtizedes, Zsámbék kulturális életében kifejtett kitartó és lelkes munkája elismeréseként Zsámbék Város Önkormányzata Zsámbék Kultúrájáért Díjban részesítette.

Az Idegenforgalmi Egyesület és a Zsámbéki Nyári Színház vezetését – Mátyás Irén halálát követően – Russói Tamás vette át. A hagyományokat megtartva újította meg az elmúlt 10 évben a Nyári Színház programsorozatait, új helyszínekkel és programokkal gazdagítva a kulturális kínálatot.

Zsámbék neve negyven éve összeforrt a színházzal, bátor és újító törekvésekkel, tematikus sorozatokkal. A Zsámbéki Szombatokat 1983-ban Mátyás Irén és Bicskei Gábor alapította beírva ezzel a várost a kortárs színjátszás és színházművészet fontos helyszínei közé. Zsámbékon előadást nézni önmagában szakrális élmény volt, kiszakadva a színház szokásos kereteiből, egyfajta téren és időn túli közegbe kerülve, remek művészek kiváló előadásaival és olyan színháztörténetileg is fontos momentumokkal, mint például a beregszászi színház első vendégjátékai.

Azóta a színház játszóhelye megváltozott és célcsoportja is átalakult, de az irodalom és a színházi iránti elköteleződés a városban megmaradt. Az elmúlt években is kiváló produkcióknak lehetett tanúja a zsámbéki közönség, azonban látogatottság és finanszírozhatóság szempontjából ezek sajnos nem voltak fenntarthatóak. Idén ezért ésszerű költségvetés mellett ismert fellépőkben és erős programban gondolkodtunk, nagy hangsúlyt fektetve a nézőszám növelésére.

Hisszük, hogy Zsámbékon, ahol a kreatív energiák összeadódnak, számos művész kötődik a városhoz, ez a szellemiség részben továbbvihető, részben fiatal és újító törekvésű alkotókkal újrateremthető. A megújhodás jegyében ezen az örökségen elindulva és ezt továbbgondolva született meg a 2019-es nyári szezon programja, több, a városhoz kötődő művész szakmai támogatásával. Idén az alternatív, független (műhely)bemutatók és a populárisabb színházi formák ötvözésére törekedtünk. A megújuló programstruktúrában a Sztalker Csoport, Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila társulata voltak a színház művészeti tanácsadói, mindketten személyesen is kötődve a zsámbéki medencéhez.

„Szoros együttműködésre és együttgondolkodásra törekszünk a Sztalker Csoporttal, napjaink egyik legizgalmasabb fiatal társulatával. Nagyon örülök, hogy olyan kiváló alkotók érzik magukénak a zsámbéki színházat, mint Seres Tamás, Vecsei H. Miklós, Ifj. Vidnyánszky Attila vagy Galgóczy Judit és olyan remek művészek lesznek idén is a vendégeink, mint Csákányi Eszter, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Grecsó Krisztián, Kamarás Iván vagy Dés László például. Mivel én nem vagyok színházi ember, a színházat meghagyom a szakembereknek. Az én feladatom az, hogy a remek produkciók mellé fenntartható környezetet biztosítsunk finanszírozásban, működtethetőségben és egész Zsámbékban gondolkodva a városvezetés részvételével megteremtsük azokat a körülményeket, amelyek miatt jó lesz Zsámbékra jönni akár színházat nézni akár koncertet hallgatni. Hiszem, hogy a fővároshoz ilyen közelségben helye van egy igényes nyári színházi műhelynek, hogy Zsámbék adottságai, különleges terei máshoz nem hasonlítható közeget tudnak adni az alkotáshoz és a művészet befogadásához egyaránt.” (Russói Tamás, elnök)

„Zsámbék a legkisebb Pest megyei város sok évtizedes múltú pezsgő kulturális életével, amelynek méretében, vendégszeretetében, barátságosságában a falusi élet legpozitívabb elemei tükröződnek. Ezzel a jó értelemben vett falusi vendégszeretettel várunk minden hozzánk érkezőt csodálatos történelmi helyszíneinkre, amelyek természetes díszletet adnak előadásainknak. Fontos számunkra, hogy vendégeink mellett a helyiek is magukénak érezzék a nyári produkciókat, amelyek egyfajta találkozási pontot, hidat is képezhetnek az itt élő és a távolabb lakó színház- és művészetkedvelők között.” (Horváth László, polgármester)

A Zsámbéki Nyári Színház, kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit, igyekszik emlékezetes és minőségi színházi élményekkel gazdagítani a közönséget. A zsámbéki nyár programjainak összeállításánál fontos szempontunk, hogy minden korosztály igényeit figyelembe vegyük, és jelezzük, hogy a nagyobb szabadtéri rendezvényeken is helye és közönsége van a „magas” művészetnek. Komolyan vesszük az örökséget, hogy Zsámbék az újító és óriás energiákat mozgató fiatalok alkotóműhelye legyen. Előadásaink helyszíne a fenséges, a gótika születését idéző Öregtemplom, a hangulatos árnyas Zárdakert és a frissen felújított Zichy-kastély. 

A Zichy kastély a találkozások és együttműködések jegyében születő előadások tere. Rendezvényeink fő helyszínén múlt és jelen, klasszikus és modern lenyűgöző harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legváltozatosabb programok, színházi előadások, szerzői estek, koncertek befogadó tereként működjön. A kastély műemlék épületét körülölelő természeti környezet inspiráló a művészek számára és felejthetetlen előadásélményeket biztosít. Vendégfellépőink örömmel tesznek eleget a meghívásnak, évről-évre szívesen térnek vissza hozzánk.  A színészek, zenészek, táncosok nyári találkozásaiból izgalmasan egyedi, megismételhetetlen produkciók születnek. 

Színházunk nagy hangsúlyt fektet a tematikai igényességre, a műfaji sokszínűségre, szem előtt tartva az aktuálisan elérhető színházi és zenei kínálatot. Párbeszédet kezdeményezünk, szakmai kapcsolatokat építünk produkciós irodákkal, és partnereinkkel együttműködve, folyamatosan keressük a kőszínházi struktúrán belül készült, ott repertoáron lévő igényes színházi produkciók szabadtéri bemutatkozásának lehetőségeit, szorgalmazzuk minél több kőszínházi előadás meghívását. Reményeink és szándékaink szerint bővülő programkínálatunkkal nem csak törzsközönségünk, de évről évre új közönségrétegek számára is értékes, maradandó kulturális élményt tudunk nyújtani. 

Scroll Up