Site Overlay

Program 2020

A Zsámbéki Nyári Színház 2020-as évada több szempontból is rendhagyó volt. A hagyományosan júniustól augusztusig tartó programsorozatunk kéthónaposra rövidült. A járványügyi helyzet miatt bevezetett szigorítások szinte kivétel nélkül minden előadó-művészeti szférában dolgozó művészt, előadót, alkotót érintettek. A színházakban az előadások megtartása kétségessé vagy éppen lehetetlenné vált. Meghívott vendégművészeinkkel együtt aggodalommal vegyes izgalommal vártuk a szabad jelzést. Júliusban legnagyobb örömünkre elindíthattuk az évadot: a szabadtéri színházak közül a legelsők között voltunk, akik előadást hirdethettünk. 
A korlátozó intézkedések feloldásával a szabadtéri színházak a kőszínházakkal szemben előnyösebb helyzetben voltak: adottságaiknál fogva (biztonságos, szellős ültetési rend, szabadon elhelyezett székek) nagyobb szabadságfokkal rendelkeztek és jellemzően igyekeztek minél színesebb, tartalmasabb, a szabad ég alatt megélhető élményekkel feledtetni az elmúlt hónapok bezártság érzését. Szerencsére évadtervünk javarészét sikerült tartani és programjainkat várakozáson felüli nézői érdeklődés kísérte.
A nyári színház sajátos atmoszférájú játszóhelyei, a Bázis, a Romtemplom és a Zárdakert jól ismertek és közkedveltek a zsámbéki színházlátogatók körében. 2020-ban új előadás-helyszínt avattunk: a frissen felújított Zichy-kastély hangulatos belső udvarát nézőink és fellépőink egyaránt megcsodálták. Megújult közönségtérrel, új székekkel, modern színpadtechnikával és büfészolgáltatással készültünk az előadásokra, estéről estére. Programjaink javát a kastély udvarára szerveztük, de három előadás erejéig Zsámbék két közkedvelt étterme, a Szépia Hotel és a Matyi Kultúrbisztró szabadtéri színpadán is vendégeskedtünk, ahol az irodalmi és zenei élmények mellé némi minőségi gasztronómiát is kínáltunk: a belépőjegy mellé lehetőség volt vacsorajegy megváltására is. 
A Zsámbéki Nyári Színház 2020-as program-sorozatában három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepelt, rögtön az elsőn, Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás. A Szépia Hotel kertjében felállított szabadtéri színpadon Csákányi Eszter és Elek Ferenc keltette életre a halhatatlan szerző szövegeit humorral és a felolvasószínház adta könnyedséggel, közvetlenséggel, mindehhez Czutor Zoltán muzsikált gitáron, a tőle megszokott szeretettel. Az étterem séfje, Kozma István az előadáshoz Karinthy-menüt álmodott meg, hozzá illő borokkal. Ezzel a békebeli estével indítottuk útjára – némi ünnepi koccintás kíséretében – a zsámbéki színházi sorozatot, amelynek további estéire a frissen felújított Zichy-kastély szabadtéri színpadán került sor, a két további gasztroestre pedig a Matyi Kultúrbisztróban.
A zenés irodalmi pódiumesteket és a felolvasószínházat tavaly nagyon megszerette a közönség. A #kedvesZsámbék! sorozatban különleges találkozások születnek. Olyan művészek lépnek fel együtt Seres Tamás hívására Zsámbékon, akik sokszor más produkcióban nem találkoznak: nagy színészeink és nagy zenészeink, akik megidézik nagy költőink, íróink gondolatait. A versek, szövegek kötöttek, de az előadás számos spontán, improvizatív eleme kötetlen – egyfajta végtelen szellemi diskurzus ez zene és irodalom mentén a résztvevő művészek és a közönség között. A szövegek maguk is újraértelmeződnek egymás által, a fellépő művészektől pedig mindig kapunk valami extra csemegét: személyes történetet, dalt, vagy egy spontán elmondott verset. Feloldó, felszabadító esték ezek, amelyekből töltekezni lehet, olyan szövegek és történetek, amelyeket magunkkal vihetünk, amin tovább érdemes és lehet dolgozni. 
 
Felolvasószínház-sorozatunk második évadában külön estje volt a Szellemnek, a Szerelemnek, a Középkornak és a Gasztronómiának. A Középkori #kedvesZsámbék! különleges vállalkozás: Seres Tamás szerkesztésében-rendezésében a fellépő művészek évszázados szövegeket tettek ma is szerethetővé, hiszen sokszor megdöbbentően aktuálisak. Balassi, vagy Janus Pannonius sorai Csuja Imre, Balsai Móni és Szilágyi Tibor előadásában Lovasi András zenéjével igazi kortárssá váltak a Zichy kastély csodálatos udvarán. Kihagyhatatlan volt ez az este, nem megismételhető, így, ezekkel a zenékkel, ezekkel a szereplőkkel, egyszer hangzott el. 
Az idei #kedvesZsámbék! sorozatban vendégük volt többek között Csákányi Eszter, Lovasi András, Elek Ferenc, Vecsei H. Miklós, Borbély Alexandra, Kováts Adél, Csuja Imre, Hajdu Steve, Trill Zsolt, Szilágyi Tibor, Balsai Móni, Wunderlich József, Beck Zoltán, Fekete Ernő, Wunderlich József, Lotfi Begi, Járai Márk. Ismét nagy siker és érdeklődés kísérte Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós Pilinszky estjét, a Szívárnyékot. 
 
2020-ban viszontláthattuk azokat az alkotókat – színészeket, írókat, zenészeket – akik 2019 nyarán egy-egy produkció erejéig duóban vagy csapatban léptek fel nálunk. A GreCSÓKOLlár (Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László duója) formáció után Grecsó Krisztián író Hrutka Róbert zeneszerzővel társult a LIBIKÓKA c. intim zenés-mesélős esten. Kollár-Klemencz László unikális dalai hitvallás, vállalás, egy nagy művészi felkiáltójel a világ számára. Az erdő közepén élő alkotó-zenész-író idén vonós zenekarával és az ÉG AZ ERDŐ c. friss, decemberben megjelent, de a karanténhelyzet miatt még kevés helyen bemutatott anyagával varázsolta el a közönséget. A HayComeBeck alkotópáros tagjai is külön csapatban játszottak: Beck Zoltán zenész egy #kedvesZsámbék! felolvasóesthez csatlakozott és muzsikálta-énekelte kedves-kedvenc dalait.  Háy János a karantén utáni legelső útja Zsámbékra vezetett, legújabb könyvét mutatta be egy közvetlen-kötetlen hangulatú beszélgetős est keretében. Különleges este volt: nem felolvasóest, de talán mégis, nem író-olvasó találkozó, de talán mégis.  Pokrócz Enikő zsámbéki kötődésű tanár-irodalmár kérdezett, a magyar irodalom egyik nagy alkotója, Háy János pedig válaszolt és mesélt irodalomról, műveiről, zenéről, végülis mint mindig: önmagáról és rólunk. Háy János sorai között magunkra ismertünk, új és mégis ismerős történeteket kaptunk, amit magunkkal vihetünk, amik kibélelik az életet. És ha az író most beszélgetett is, azért a felolvasás sem maradhatott el. Az est folyamán először hangzottak el élőben részletek a szerző legújabb könyvéből, az Európa Kiadó gondozásában megjelent „Ne haragudj, véletlen volt” c. kötetből, amely a karantén alatt íródott. A beszélgetés végén személyesen is kérdezhettek a nézők a szerzőtől. 
Kamarás Ivánt, akit az Arany és Petőfi levelezésé-ben kedves Jankóként ismertünk meg, önálló esttel és saját swing-dixieland zenekarával lépett fel és fergeteges hangulatot varázsolt a Matyi Kultúrbisztró színpadán. Az idei nyár legjobban várt programja két különböző műfajú, de a közönséget egyformán lebilincselő, szuggesztív előadás. Az élet értelme c. irodalmi esten Örkény István „Egyperces novellák” című kötetének humoros írásaiból Mácsai Pál olvasott fel Lukács Miklós cimbalomművész kíséretében. A Halj meg és nagy leszel c. monodrámában HOBO dalról dalra mesélte el az elmúlt hetven évet, egy szál magában, egy aprócska színpadon. Életre kelt a múlt, benne a mi dalaink, verseink, történeteink is. Mélységek és magasságok, magával ragadó játék, szellemesség és közvetlenség párosulva a gondolatébresztő mondanivalóval –  fontos és felszabadító élmény volt ez a találkozás a közönség és a művészek számára is. Ezzel a produkcióval zárult a 2020-as Zsámbéki Nyári Színház programsorozata.

KÖSZÖNJÜK minden résztvevőnek, fellépőnek, támogatónak, közreműködőnek és minden kedves nézőnknek az együttlétet!

Találkozunk jövőre!

július 5. 20.00│Szépia Bio&Art Hotel

július 10. 20.00│Zichy kastély

július 12. 20.00│Zichy kastély

július 18. 20.00│Zichy kastély

július 19. 20.00 │Matyi Kultúrbisztró

július 24. 20.00 │Zichy kastély

július 26. 20.00│Zichy kastély

augusztus 9. 20.00 │Zichy kastély

augusztus 14. 20.00 │Zichy kastély

augusztus 16. 20.00 │Zichy kastély

augusztus 23. 19.00│Matyi Kultúrbisztró

szeptember 1. 19.00│Zichy kastély

szeptember 26. 18.00 | Matyi Kultúrbisztró

#KedvesZsámbék Extra Lackfi János és a vírusok karanténon kívül és bévül

Scroll Up