Site Overlay

#KEDVESZSÁMBÉK!

A romtemplomi esték hagyományát megújítva a Zsámbéki Színházi Bázis #KedvesZsámbék! címmel felolvasószínházi-sorozatot indít Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében: minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatással és formációval készülünk. A Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken nagy magyar versek hangzanak el három ismert színész és egy zenész előadásában. A fellépők között lesz Vecsei H. Miklós, Kamarás Iván, Földes Eszter, Nagy Ervin, Csákányi Eszter, Szabó Balázs, Kollár-Klemencz László, Dés László és még sokan mások. Hozunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból.

A romtemplomi esték hagyományát megújítva a Zsámbéki Színházi Bázis #KedvesZsámbék! címmel felolvasószínházi-sorozatot indít Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében: minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatással és formációval készülünk. A Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken nagy magyar versek hangzanak el három ismert színész és egy zenész előadásában. A fellépők között lesz Vecsei H. Miklós, Kamarás Iván, Földes Eszter, Nagy Ervin, Csákányi Eszter, Szabó Balázs, Dés László és még sokan mások. Hozunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból.

PROGRAM

június 15 | 20.00 óra | Romtemplom

#KedvesZsámbék!0.0 Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni.

Előadja: Hámori Gabriella


június 23 | 15.00 óra | Zárdakert

#KedvesZsámbék!1.0. – “Füst…”

“Cigarettázom az árokparton,
húsz fillér az összvagyonom,
de az egész Föld a hamutartóm”‘ 
/Weöres Sándor/ 

#KedvesZsámbék! a titkokról, gyermekorról, az álmokról, a csodákról, a meglepetésekről és a kacagásról. 


Nagy magyar versek az álmokról, gyerekekről, akár gyerekeknek,de mindenképpen gyereklelkű felnőtteknek! 

Szerzőink: Weöres Sándor, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Petőfi Sándor, Kiss Ottó, Csukás István, Romhányi József és sokan mások

Szereplők: Csákányi Eszter, Hajdú Steve, Vecsei H.Miklós 
Zenél és közreműködik: Dés László 

szerkesztő-rendező: Seres Tamás 

 

július 7 | 20.00 óra | Romtemplom

#KedvesZsámbék!2.0. Szabadság, szerelem – Petőfi és Arany levelezése

Petőfi és Arany barátsága közismert dolog. De vajon köztudott-e barátságuk hatalmas érzelmi hőfoka, árnyalatai, e nagyszerű férfiak közös gondolkodása, humora, játékossága?

Levelezésük dokumentálja e barátságot, de többet is ennél; naplószerűen tudósít mindkét klasszikusunk életének eseményeiről egy olyan időszakban, mely történelmünk egyik legizgalmasabb korszakára esik: a reformkor utolsó évére, majd a forradalom és a szabadságharc felgyorsuló hónapjaira. Ezek a levelek kelnek életre. Ne feledjük, lángelméjű költők forgatják a tollat, az őszinteség, a keresetlenség és közvetlenség önkéntelen stílusbravúrjaival!

Arany János: Kamarás Iván
Petőfi Sándor
: Fenyő Iván

A leveleket válogatta: Mohácsi Szilvia


július 13 | 20.00 óra | Romtemplom

#KedvesZsámbék! 3.0.

Költészet és muzsika…Nagy magyar versek… Négy színész és egy zenész…

Előadják: Elek Ferenc, Fenyő Iván, Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Balázs József


augusztus 4 | 20.00 óra | Romtemplom

#KedvesZsámbék!4.0

Költészet és muzsika…Nagy magyar versek… Három színész és egy zenész…

Előadják: Kamarás Iván, Földes Eszter, Vecsei H. Miklós és Lovasi András


augusztus 18 | 20.00 óra | Romtemplom

#KedvesZsámbék!5.0. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése

Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti.” – részlet Nádas Péter Bármi jő című, a levelezéskötethez írt esszéjéből.

Előadják: Trill Zsolt, Csákányi Eszter 


augusztus 25 | 20.00 óra | Romtemplom

#KedvesZsámbék!6.0. Karinthy-kabaré

Karinthy írásaiból összeállította: Fráter Zoltán
Játsszák
: Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor, Hajdú Steve

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Amit a szerelemről, a házastársi kapcsolatról, a dilettánsokról és a sznobokról, a nagyképűségről, a pénzről, a politikáról és a hatalom természetéről csaknem száz éve írt, ma is időszerű.

 

szeptember 7 | 11.00 óra | Zárdakert

#KedvesZsámbék!7.0. Szívárnyék – Pilinszky két hangon

Közreműködik: Szabó Balázs (gitár, ének) és Vecsei H. Miklós
Szerkesztő-rendező : Seres Tamás*********
A tengerpartra
A tengerpartra kifekszik a tenger,
a világ végén pihen a szerelmem,
mint távoli nap vakít a szivem,
árnyéka vagyunk valamennyien.
/ Pilinszky János /

 

 

Scroll Up