Site Overlay

HENRI GONZO ÉS A PAPÍRSÁRKÁNYOK

MÁJUS 28. | 20:00 | ZICHY-KASTÉLY
HENRI GONZO ÉS A PAPÍRSÁRKÁNYOK

II. ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL 3. NAP

A kubai-magyar-spanyol családból származó Henri Gonzo a 2010-es évek elején kezdte meg pályafutását Budapesten. Rövid idő alatt a Fran Palermo multiinstrumentalista énekes-dalszerzőjeként vált országszerte ismertté az alternatív zenei szférában. 27 éves korára már szerepelt a Forbes 3O listáján, nyert Petőfi zenei díjat, a legutóbbi lemezéért Fonogram díjat. Emellett számos filmhez szerzett már zenét, a Fomo című filmzenéje Highlights of Hungary jelölést is kapott.  Az elmúlt évtizedben elsősorban angol nyelven írta dalszövegeit, de gyakran tartott szóló esteket különböző tematikákkal, ilyen volt az egyik nagysikerű műsora, a Magyar Melankólikus Est, ahol kedvenc magyar nyelvű dalait adta elő gitáron, zongorán, vagy éppen tangóharmonikán.

2020-ban, miután megjelent harmadik nagylemeze, a Fonogram díjas Crocodile Juice Bar, hosszas kényszerpihenő vette kezdetét a pandémiának köszönhetően. Ebben az időszakban ismerkedett meg Simon Márton költővel, akinek a versei nagy hatással lettek rá. Emiatt elkezdett ő maga is magyarul jegyzeteket írni, verseket megzenésíteni, dalokat magyarra fordítani, majd idővel saját dalokat írni magyar nyelven, ami eddig egy teljesen ismeretlen terep volt számára.

Idővel egyre több ilyen dal ötlet jött létre, ekkoriban kereste fel a szintén multiinstrumentalista Zaziet, aki  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, valamint Issit, a guineai-magyar basszusgitárost, aki  beat DJ-ként is egyre népszerűbb a pesti éjszakában.  2021 szürreálisan csendes és sötét telén a budai várba költöztek fel egy kis lakásba, ahol közösen megkezdték a munkálatokat egy lehetséges magyar nyelvű lemezen. A közös munka rengeteg ígéretes dalt hozott magával.

A Henri Gonzo és a Papírsárkányok egy új hangot szeretnének megütni a magyar könnyűzenében, mind hangszerelésben, mind szövegileg. A versszerű szövegek gyakran klasszikus zenei hangszerekkel egészülnek ki.

 A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merített inspirációt Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beat költőktől mint pl. John Cooper Clarke vagy Allen Ginsberg a dél-amerikai újhullámig, mint Julio Cortazar. Illetve  ókori görög versek is hatással voltak rá, zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Desplat…

Scroll Up